Klekljanje v vrtcu

V četrtek, 31. 1. 2019, smo v našem vrtcu imeli priložnost poslušati, kako se slišijo »kleklni« med izdelovanjem čipke. To je za Železnike še posebej znano. Izmed naših otrok je veliko starih staršev, pa tudi kakšen starš bi se gotovo našel, ki zna klekljati. Tako je k nam na obisk prišla gospa Marija Bogataj. Vnuka Aljaž in Erik sta jo bila še posebej zelo vesela. S seboj je prinesla svoj »punkl« (blazino z košarico) in svoje čipke. Najprej smo se pogovorili, kaj vse potrebuje za klekljanje. Našteli smo vse od »punklna«, »kleklnov«, niti, vzorca, bucik, kvačke…. Od blizu pa smo si ogledali tudi čipke, ki jih je naredila gospa Marija. Ugotovili smo, da so čipke in na sploh klekljanje prava umetnina! Za spomin nam je pustila tudi nekaj svojih čipk, česar smo bili res veseli in se ji še enkrat zahvaljujemo. Hvala!

Naslednji dan smo imel še eno mini razstavo čipk. Reklamo za Klekljarsko šolo ter to, da lahko klekljajo tudi mladi, pa sem otrokom predstavila jaz. Pokazala sem moje čipke od začetka, ko smo klekljali le kitko in najlažji »platen«, pa vse do bolj zahtevnih čipk, kjer potrebuješ že več znanja. Vse to znanje se lahko uporabi tudi kasneje. Pred nekaj leti smo s sestro in sosedo dobile idejo, da bi lahko začele izdelovati klekljan nakit. Tako smo ob druženju naredile še nekaj čudovitega – klekljane uhančke in verižice.

Ema Zupanc

AV CIPKE 19 01AAAV CIPKE 19 11AAAV CIPKE 19 03AAAV CIPKE 19 04AAAV CIPKE 19 05AAAV CIPKE 19 06AAAV CIPKE 19 07AAAV CIPKE 19 08AAAV CIPKE 19 09AAAV CIPKE 19 10AAAV KLJEKLANJE 1AAAV KLJEKLANJE 2AA