Bodimo zdravi

Kaj potrebuje avto, da se lahko pelje? Bencin.
Kje ga dobi? Na bencinski črpalki.
In kakšno povezavo ima to z našim zdravjem?

Prav tako kot avtomobil gorivo, naše telo potrebuje hrano. Na slikovit način nam je 6. aprila gospa Mojca Žargi iz Zdravstvenega doma Škofja Loka predstavila, kaj potrebujemo za zdravje. Ob stiskanju male žoge smo se najprej predstavili s svojimi imeni. Potem smo se povezali z elastičnimi trakovi in razgibali svoje telo. Roke gor, roke dol. Pa še nekaj počepov … Kako lepo je, ko telovadimo skupaj! Opremljena s številnimi sličicami nas je strokovnjakinja za zdravje poučila o zdravi prehrani. Otroci so različna jedila poimenovali, potem pa sta po dva in dva za na svoj pogrinjek izmed ponujenih jedi izbrala najljubšo. Seveda pa k obedu ne moremo z umazanimi rokami. Naše dlani so postale traktor, ki je obdeloval polje … Tako v simpatični zgodbi, ki je otrokom na atraktiven način predstavila pravilno temeljito umivanje rok. Prav zanimivo je opazovati malčke, kako bolj natančno sedaj v umivalnici skrbijo za svojo čistočo. (In mimogrede omenijo traktor.) Na to pa nas spominja tudi pobarvanka, ki smo jo prejeli v dar.

V starejši skupini se je gospa Mojca zadržala malo dlje. Na zanimiv način je predstavila podančice in uši. Otroci so si zapomnili, da sta nos in usta odprtini, ki vodita v naše telo, da uši ne skačejo, imajo rade temo in se skrivajo v laseh. V skupinicah so uživali v razvrščanju različnih sličic v časovnem zaporedju. Tako kot najmlajšim so tudi njim v spominu ostala v zgodbo zavita navodila za umivanje rok.

Za zdravje je potrebno poskrbeti in – splača se!

Ana Pollak

AV BODIMO ZDRAVI 1AAAV BODIMO ZDRAVI 2AAAV BODIMO ZDRAVI 3AAAV BODIMO ZDRAVI 4AAAV BODIMO ZDRAVI 5AAAV BODIMO ZDRAVI 6AAAV BODIMO ZDRAVI 7AAAV BODIMO ZDRAVI 8AA