V majhni hiši je veliko prijateljev

Iskrica

Obisk

1316037
Users Today : 38
Users Yesterday : 28
Users Last 7 days : 211
Users Last 30 days : 918
Users This Month : 764
Total Users : 1316037
Your IP Address : 18.223.106.114

Le predi, dekle, predi

V četrtek, 1. februarja sta bili v vrtcu še posebej srečni Eva in Lucija. Na obisk sta namreč prišla njuna stara starša in še Evin bratec za povrhu. To pa je bil prav poseben obisk. Njihova mama Tončka je zelo spretna s kolovratom. Ampak to je le ena izmed vmesnih postaj, da od ovčje volne pridemo do doma spletenih nogavic. Pri Jemčevih obvladajo vse korake.

V vrtec so prinesli surovo ovčjo volno, torej tisto, kar dobijo, ko ovce ostrižejo. Sledi razčesavanje s posebnimi krtačami. Tudi naši otroci so se preizkusili v tej dejavnosti in lahko povedo, da ni mačji kašelj. Dobro, da so imeli izkušenega pomočnika, ata Milana. Nato so volno dali na kolovrat. Tega poganjajo z nogo, iz motke pa se vleče in spleta nitka volne. Le-to potem zvijejo v klopko, iz katere spretne roke lahko spletejo vse mogoče. Jemčev ata prisega na »štrikane« nogavice, ne glede na letni čas. Delo seveda zahteva svoj čas, ta pa hitreje mine ob lepi pesmi. Tudi mi smo z veseljem zapeli. Veste, tisto o predici.

Davča pa je znana tudi po lanu. Otroškim radovednim glavam sta zakonca predstavila še to, kako se na kolovratu prede ta surovina.

Obiska se bomo vsi z veseljem spominjali, saj smo doživeli in se tudi sami preizkusili v starem običaju, novim aktivnostim na proti pa nismo odšli praznih rok; vsak je namreč »za v žep« dobil kosem surove volne, želodčke pa je mama razveselila z domačim sušenim sadjem.

Ana Pollak

 


Podatki

Antonov vrtec
Škovine 1
4228 Železniki

Tel.: 04 510 25 00
GSM: 041 63 10 93
antonov.vrtec(at)rkc.si

Vodstvo

Direktor

Tine Skok


Ravnateljica

Nežka Čufar

Odpiralni čas

Od ponedeljka do petka
od 5:30 do 15:30 ure.

Iskanje